Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurki z ryżem i rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smażone kurki z dodatkiem ugotowanego ryżu i duszonej rukoli.

Kurki z ryżem i rukolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurki z ryżem i rukolą

 

  • 20 dkg kurek
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1/2 torebki ryżu
  • 1 serek śmietankowy typu Ostrowita
  • 40 g rukoli
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka papryki suszonej w płatkach

Sposób przygotowania:

Kurki z ryżem i rukolą
Woreczek ryżu włożyć do lekko osolonego wrzątku i ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odcedzić. Kurki oczyścić, umyć i dowolnie pokroić. Na patelni rozgrzać olej (można go zastąpić masłem) i usmażyć na nim grzyby. Jak tylko płyn z grzybów odparuje, są usmażone. Pokrojoną w kostkę cebule zrumienić na oleju. Dodać do niej ryż, usmażone kurki, serek, płatki papryki i chili. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sałatę, wymieszać i chwilkę razem smażyć. Jak tylko liście rukoli lekko przywiędną, potrawę zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Podawać z wiórkami masła.
Kurki z ryżem i rukolą
Oczyszczone umyte i usmażone na oleju kurki.
Kurki z ryżem i rukolą
Pokrojona w kostkę cebula lekko zrumieniona na oleju.
Kurki z ryżem i rukolą
Cebula z dodatkiem ryżu grzybów i serka.
Kurki z ryżem i rukolą
Rukola dodana do kurek z ryżem i lekko podsmażona.