Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Krem z kurek z grzankami czosnkowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kwintesencja wakacji, aromatyczna, słoneczna, pełna smaku zupa krem z królową lasu - kurką, podana z zieloną pietruszką i grzankami czosnkowymi.

Krem z kurek z grzankami czosnkowymi

Składniki:

Krem z kurek z grzankami czosnkowymi

 

  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 gram kurek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany (można 18%, ja dałam 30% )
  • ½ pęczka pietruszki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Sól, pieprz
  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 1 +2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Krem z kurek z grzankami czosnkowymi
Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na 1 łyżce masła. Kiedy cebula będzie szklista dodajemy umyte kurki, smażymy całość 15 minut. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy podsmażone kurki z cebulą – gotujemy 15 minut. Wyłączamy i chwilę studzimy. Zupę przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę, przelewamy do garnka. Do zupy dodajemy kurkumę i wlewamy pomału ( cały czas mieszając zupę ) śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone w grubsze plasterki ząbki czosnku i smażymy je około 2 minut. Czosnek wyciągamy z patelni a na czosnkowe mało wrzucamy chleb, smażymy aż do zarumienienia. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i grzankami czosnkowymi.

Tagi:

chleb