Sposób przygotowania:
Krem z kurek z grzankami czosnkowymi
Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na 1 łyżce masła. Kiedy cebula będzie szklista dodajemy umyte kurki, smażymy całość 15 minut. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy podsmażone kurki z cebulą – gotujemy 15 minut. Wyłączamy i chwilę studzimy. Zupę przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę, przelewamy do garnka. Do zupy dodajemy kurkumę i wlewamy pomału ( cały czas mieszając zupę ) śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone w grubsze plasterki ząbki czosnku i smażymy je około 2 minut. Czosnek wyciągamy z patelni a na czosnkowe mało wrzucamy chleb, smażymy aż do zarumienienia. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i grzankami czosnkowymi.
marietta
Igraszki Losu