SUPERPRZEPIS

Kurkowa zupa podwędzana

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Kurkowa zupa podwędzana

Zupa w której się zakochałam. Z dodatkiem boczku ma fajny podwędzany smak. Mogłabym ją jeść i jeść. Kiedyś kurek nie lubiłam a teraz je uwielbiam.

Składniki:

Kurkowa zupa podwędzana

 

Sposób przygotowania:

Kurkowa zupa podwędzana

ETAP 1:

Kurkowa zupa podwędzana
kurki myję osuszam i przesmażam na patelni na maśle

Kurki dokładnie oczyszczam i myję, osuszam z wody. Cebule obieram z łupiny, kroję drobno. Przesmażam na maśle klarowanym, dodaję kurki i dalej smażę, aż grzyby będą miękkie.

ETAP 2:

Kurkowa zupa podwędzana
marchewkę i ziemniaki obieram kroję w kostkę i paski

Marchew i ziemniaki obieram, następnie kroję w kostkę marchewkę, ziemniaki w paski.

ETAP 3:

Kurkowa zupa podwędzana
boczek kroję w kostkę i przesmażam na patelni

Boczek kroję w kostkę i przesmażam na maśle.

ETAP 4:

Kurkowa zupa podwędzana
do garnka wlewam bulion dodaję ziemniaki marchew kurki i gotuję

Ziemniaki i marchew dodaję do kurek, podlewam bulionem i gotuję chwile, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję boczek i dalej chwile gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Gaz wyłączam, dolewam śmietanę i zupy już nie gotuję. Podaję z natką pietruszki.