Kuropatwy duszone w śmietanie

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Słoninę oczyścić, pokrajać i stopić. Oczyszczone kuropatwy umyć, do wnętrza jamy

Kuropatwy duszone w śmietanie

Składniki:

Kuropatwy duszone w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Kuropatwy duszone w śmietanie
Słoninę oczyścić, pokrajać i stopić. Oczyszczone kuropatwy umyć, do wnętrza jamy brzusznej włożyć po kilka gałązek naci pietruszki. Ułożyć je w brytfan­nie, wstawić do piekarnika, polać stopioną słoniną i zarumienić. Osolić, wyjąć, przekrajać każdą tuszkę na pół, usunąć pietruszkę, włożyć do rondla i zalać śmietaną wymieszaną z mąką, dodając pozostały tłuszcz. Udusić na wolnym ogniu do miękkości. Sos przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Goto­we kuropatwy ułożyć na półmisku i ozdobić listkami sałaty. Podawać z dodatkiem ryżu na sypko i surów­ką.