Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Kuropatwy pieczone

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Kuropatwy oczyścić i umyć. Piersi naszpikować po­krajaną w słupki słoniną (5

Kuropatwy pieczone

Składniki:

Kuropatwy pieczone

 

  • 2 kuropatwy
  • 10 dag słoniny
  • łyżeczka szałwi
  • łyżeczka tartej bułki
  • sól
  • 3/4 szklanki rosołu
  • łyżka drobno posiekanej naci pietruszki

Sposób przygotowania:

Kuropatwy pieczone
Kuropatwy oczyścić i umyć. Piersi naszpikować po­krajaną w słupki słoniną (5 dag), a wnętrze tuszek natrzeć szałwią z dodatkiem soli. Ułożyć w brytfan­nie na plasterkach pozostałej słoniny. Wstawić do piekarnika, a gdy się zrumienią, oprószyć tartą bułką i upiec do miękkości podlewając rosołem. Gotowe przekrajać na połówki, usunąć ze środka szałwię, ułożyć na półmisku, ozdobić owocami z kompotu, polać sosem wymieszanym z nacią pietruszki. Po­dawać z dodatkiem zielonej sałaty i kompotu z wiśni.

Tagi:

tarta