monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kurza kieszonka z żurawiną i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam kurzą pierś w połączeniu smakowym lekko słodkim i słonym..

Kurza kieszonka z żurawiną i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurza kieszonka z żurawiną i szynką

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 30 g mozzarelli
  • ½ małej cebuli
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kurza kieszonka z żurawiną i szynką
Żurawinę przełożyć do miseczki i zalać ½ szklanki wrzątku i odstawić na około 30 minut. Pierś umyć, osuszyć. Odkroić polędwiczkę i odłożyć ją na inny czas. W mięsie zrobić nacięcie tworzące kieszeń. Kurczaka natrzeć porządnie przyprawami. Odłożyć do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Żurawinę odsączyć z wody i wrzucić na patelnię. Smażyć aż owoce będę się lekko rozpadać. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do blendera i zmiksować. Otrzymaną pastę lekko przestudzić. Farsz z żurawiny obficie nałożyć do kieszonki kurzej. Odsączoną mozzarellę pokroić na plastry i ułożyć na żurawinie. Spiąć wykałaczkami. Owinąć mięso dookoła szynką. Piekarnik rozgrzać do 200 st i piec mięso około 20-25 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Kurza kieszonka z żurawiną i szynką
Do zeszklonej cebuli dodać namoczoną i odsączoną żurawinę
Kurza kieszonka z żurawiną i szynką
Przygotowany farsz zmiksować w blenderze i posmarować kieszonkę
Kurza kieszonka z żurawiną i szynką
Na farszu ulożyć mozzarelle i zamknąć kieszonkę
Kurza kieszonka z żurawiną i szynką
Kieszonkę owinąć szynką i piec około 20 minut w 200 st