astra

astra

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Kus kus z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Kolacja we dwoje :)

Kus kus z kurczakiem

Składniki:

Kus kus z kurczakiem

 

  • Porcja dla 2 osób.
  • 3/4 szklanki kus kus,
  • duża pierś kurczaka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula, moze być czerwona,(pokrojona w piorka)
  • 1 papryka czerwona ,
  • 1 papryka zielona, ( papryki kroimy w paski)
  • 5 oliwek zielonych,
  • 5 oliwek czarnych, ( oliwki w plasterki)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1/2 szklanki bialego wytrawnego wina ( jeśli nie mamy wina to zamiennie pół szklanki bulionu , może być z kostki),
  • sól, pieprz,łyżeczka bazylii,
  • jesli chcemy miec potrawę lagodną to łyzeczka curry, jesli ma byc mna ostro to papryczka chili lub pół łyżeczki chili w proszku,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • ser feta lub mozarella

 

Sposób przygotowania:

Kus kus z kurczakiem
Pierś kroimy w kostkę , obsmażamy na oleju, dodajemy czosnek, cebulę, papryki i smażymy przez chwilę. Zalewamy wszystko winem (lub bulionem) dodajemy przecier, przyprawy i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy oliwki. Jeśli dodaliśmy wino i sos zrobił się zbyt kwaskowy to dodajemy łyzeczkę galaretki z cukrem z porzeczek. Ja dodałam na koniec jeszcze szczypte cynamonu. Kus kus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na Kus kus wykładamy kurczaka z sosem ( sos powinien być gęsty) , posypujemy pokruszona fetą i jesli mamy świeża bazylią. Danie robi sie blyskawicznie,