Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kuskus izraelski trójkolorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

z karczochami, fetą, marchewką, selerem naciowym, szczypiorem i natką pietruszki.

Kuskus izraelski trójkolorowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kuskus izraelski trójkolorowy

 

  • 1 szkl. kuskusu trójkolorowego
  • 1 1/4 szkl. bulionu drobiowego lub wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 150 g marchewki
  • 150 g selera naciowego
  • 1 łyżka oleju i sosu sojowego hawajskiego
  • 100 g sera feta
  • 184 g karczoch marynowany
  • 5 cebulek ze szczypiorkiem
  • natka pietruszki ok. 50 g
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kuskus izraelski trójkolorowy
Ugotować kuskus wg instrukcji na opakowaniu: zagotować bulion z solą i masłem, dodać kuskus, gotować 8 do 10 minut, zostawić do przestygnięcia. Marchew i seler obrać i pokroić na ukos, także można pokroić łodyżki zielonej pietruszki i podsmażyć razem z marchewką i selerem na 1 łyżce oleju ok. 3 minuty, podlać sosem sojowym i dusić 2 - 3 minuty. Pokroić ser i karczochy na małe kawałki, opłukać szczypior i natkę i też pokroić. Przełożyć kuskus do miski, dodać usmażone marchew i seler, karczochy i ser oraz natkę i szczypior, dodać 4 łyżki marynaty karczocha i sok z limonki, wymieszać. Dodać soli i pieprzu do smaku, podać albo lekko ciepłe albo lekko schłodzone.
Kuskus izraelski trójkolorowy
Kuskus ma swoje kolory od mąki pszenicznej, szpinaku i papryki.
Kuskus izraelski trójkolorowy
Do składników dodać marynatę z karczochów i sok z limonki i wymieszać.