Sposób przygotowania:
Kuskus izraelski trójkolorowy
Ugotować kuskus wg instrukcji na opakowaniu: zagotować bulion z solą i masłem, dodać kuskus, gotować 8 do 10 minut, zostawić do przestygnięcia. Marchew i seler obrać i pokroić na ukos, także można pokroić łodyżki zielonej pietruszki i podsmażyć razem z marchewką i selerem na 1 łyżce oleju ok. 3 minuty, podlać sosem sojowym i dusić 2 - 3 minuty. Pokroić ser i karczochy na małe kawałki, opłukać szczypior i natkę i też pokroić. Przełożyć kuskus do miski, dodać usmażone marchew i seler, karczochy i ser oraz natkę i szczypior, dodać 4 łyżki marynaty karczocha i sok z limonki, wymieszać. Dodać soli i pieprzu do smaku, podać albo lekko ciepłe albo lekko schłodzone.