ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Kuskus Maroko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawa popularna w Maroku, lekko przeze mnie zmodyfikowana (dodałam pieczarki). Podawana tam najczęściej z baraniną, u mnie wersja wege.

Kuskus Maroko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kuskus Maroko

 

 

Sposób przygotowania:

Kuskus Maroko
W rondelku dusimy warzywa (zupę warzywną). Gdy się rozmrozi, lekko solimy i dusimy pod przykryciem. W osobnym rondlu, na łyżce oliwy dusimy pokrojone w dosyć duże kawałki pieczarki. Solimy. Gdy warzywa będą już prawie gotowe, zawartość obu rondli mieszamy ze sobą i dodajemy przyprawy: kurkumę, curry, paprykę słodką i kumin. Ilość przypraw zależy od naszych upodobań, ja dodałam łyżeczkę kuminu, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki curry i szczyptę papryki. Dusimy wszystko z przyprawami pod przykryciem, w razie potrzeby podlewając wodą. Przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu. Gotową kaszę mieszamy z duszącymi się warzywami i wszystko razem dusimy jeszcze chwilę. Gotową potrawkę podajemy z plasterkami pomidora. Smacznego!!
Kuskus Maroko
Aby przygotowac kuskus należy zalać go wrzątkiem i odrobinę osolić. Kasza napęcznieje i jest gotowa do spożycia.
Kuskus Maroko
Użycie mrożonych warzyw znacznie przyspieszy czas przygotowania posiłku.
Kuskus Maroko
Pieczarki są niskokaloryczne i nadają potrawie treści oraz aromatu.
Kuskus Maroko
Egzotyczne przyprawy nadają całości charakteru.

Tagi:

zupa kuskus