mlem

mlem

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Kuskus z wątróbką na grillowanej cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wiosną zielono robi się wokoło i jest mi z tego powodu wesoło. Słońce przez okno do mnie zagląda i ze smakiem na moje danie spogląda. Bo wątróbką na cukinii z kuskusem pietruszkowym jest moim daniem wyjątkowym.

Kuskus z wątróbką na grillowanej cukinii

Składniki:

Kuskus z wątróbką na grillowanej cukinii

 

  • ¾ szklanki kuskusu,
  • 150 g wątróbki z indyka,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 małe cebule,
  • 250 ml bulionu drobiowego,
  • 300 ml mleka,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła klarownego,
  • zielona pietruszka,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Kuskus z wątróbką na grillowanej cukinii
Wątróbki, płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. Moczymy w mleku ok. 10 min. Cebulę kroimy na plastry i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, na złoty kolor. Przekładamy na talerzyk i delikatnie solimy. Na tą samą patelnię dodajemy pozostały olej rzepakowy, wątróbkę wyciągamy, odsączamy z nadmiaru mleka w ręcznik papierowy. Podsmażamy na wolnym ogniu z dwóch str. z każdej po 6 min. tak, aby po nakłuciu nie wypływała krew. W tym samym czasie kuskus zalewamy gorącym bulionem, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Cukinię płuczemy, skórkę trzemy tarką na długie paseczki. Cukinię kroimy w plastry, układamy na ręczniku papierowym (ok. 2 min), aby usunąć nadmiar soku. Następnie grillujemy ją na patelni, do uzyskania złotego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem.Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kuskusu, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Do wątróbki dodajemy cebulkę i doprawiamy przed samym podaniem, żeby wątróbka nie zrobiła się twarda, Cukinię układamy na talerzu, na nią kładziemy wątróbkę z krążkami cebuli, dodajemy kuskus. Na patelnię gdzie grillowała się cukinia dodajemy masło i kilka sek. podsmażamy na nim paseczki cukinii z szczyptą soli. Paseczki razem z masłem dodajemy na kuskus.Całość ozdabiamy zielona pietruszką. Smacznego.