Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kwas chlebowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nie ma to jak domowy pyszny chleb zrobiony na zakwasie ...

Kwas chlebowy

Składniki:

Kwas chlebowy

 

  • 50 dag chleb razowy,
  • 1 szkl cukier,
  • 2 dag drożdże,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 szt skórka z pomarańczy lub limonki

 

Sposób przygotowania:

Kwas chlebowy
Chleb razowy pokroić na cienkie kromki, zrumienić na suchej patelni. Włożyć do dużego słoika, zalać zimną przegotowaną wodą z cukrem i skórkę pomarańczy, przykryć ściereczką i pozostawić na 10 godzin. Następnie przecedzić, dodać drożdże roztarte z cukrem waniliowym, przykryć i pozostawić w temp pokojowej na 12 godzin. Potem wlać do słoiczków, pozostawiając 1/4 wolnej przestrzeni, zamknąć. Wynieść w chłodne miejsce. Po dwóch dobach nadaje się do picia.

Tagi:

chleb