Sposób przygotowania:
Kwasiorka
Przygotowanie:
Umyte suszone grzyby zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc,następnego dnia gotujemy.Obraną włoszczyznę i korzenie zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i gotujemy na niewielkim ogniu około 30 minut,odcedzamy ( warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej). Kiszoną kapustę siekamy,obraną cebulę drobno kroimy.W rondlu rozgrzewamy olej,szklimy cebulę,dodajemy kapustę i chwilę smażymy.Wlewamy wywar z jarzyn i z grzybów,sok z kapusty i doprowadzamy do wrzenia,po czym gotujemy na niewielkim ogniu.Dodajemy grzyby pokrojone w paseczki,pod koniec roztarty z solą czosnek,doprawiamy do smaku pieprzem.Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Umyte suszone grzyby zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc,następnego dnia gotujemy.Obraną włoszczyznę i korzenie zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i gotujemy na niewielkim ogniu około 30 minut,odcedzamy ( warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej). Kiszoną kapustę siekamy,obraną cebulę drobno kroimy.W rondlu rozgrzewamy olej,szklimy cebulę,dodajemy kapustę i chwilę smażymy.Wlewamy wywar z jarzyn i z grzybów,sok z kapusty i doprowadzamy do wrzenia,po czym gotujemy na niewielkim ogniu.Dodajemy grzyby pokrojone w paseczki,pod koniec roztarty z solą czosnek,doprawiamy do smaku pieprzem.Podajemy z gotowanymi ziemniakami.