katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kwaśna zupa z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Może to nie jest akurat kapuśniak ale smaczna zupa z kiszonej kapusty, z wędliną na wędzonych kościach.

Kwaśna zupa z ziemniakami

Składniki:

Kwaśna zupa z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Kwaśna zupa z ziemniakami
Kapustę kroimy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. 

Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy, płuczemy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania w drugim garnku. Dodajemy kość. Gdy kapusta i ziemniaki zmiękną łączymy je w jednym garnku, dodajemy liść laurowy i pokrojoną wędlinę. 

Cebulę obieramy, kroimy i rumienimy na tłuszczu, dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę smażymy. 

Rozprowadzamy mąkę wodą (można wywarem z zupy) i dodajemy do garnka. 

Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojona natkę pietruszki.