Sposób przygotowania:
Kwaśna zupa z ziemniakami
Kapustę kroimy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania.
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy, płuczemy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania w drugim garnku. Dodajemy kość. Gdy kapusta i ziemniaki zmiękną łączymy je w jednym garnku, dodajemy liść laurowy i pokrojoną wędlinę.
Cebulę obieramy, kroimy i rumienimy na tłuszczu, dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę smażymy.
Rozprowadzamy mąkę wodą (można wywarem z zupy) i dodajemy do garnka.
Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojona natkę pietruszki.
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy, płuczemy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania w drugim garnku. Dodajemy kość. Gdy kapusta i ziemniaki zmiękną łączymy je w jednym garnku, dodajemy liść laurowy i pokrojoną wędlinę.
Cebulę obieramy, kroimy i rumienimy na tłuszczu, dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę smażymy.
Rozprowadzamy mąkę wodą (można wywarem z zupy) i dodajemy do garnka.
Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojona natkę pietruszki.