Sposób przygotowania:
Zupa z kiszona kapustą
Żeberka pokroić na porcje i przełożyć do garnka, dodać do nich obrany seler i pietruszkę oraz marchew pokrojoną w grubsze plastry zalać to wszystko litrem wody, dołożyć 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżkę jarzynki i pokrojone w mniejsze kawałeczki kapelusze grzybów, przykryć i zagotować. Kiedy wywar się pogotuje kilka minut do garnka dodać obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz czosnek pokrojony w plasterki, przykryć i gotować do miękkości. W osobnym garnku zalać wodą kapustę i ugotować do miękkości ( jeśli jest bardzo kwaśna to najpierw ją należy przepłukać wodą ). Kiedy ziemniaki są miękkie do garnka przelać kapustę razem z wodą w której się gotowała, dołożyć koncentrat pomidorowy, pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni boczek bez tłuszczu na tłuszczu wtopionym z boczku zrobić zasmażkę z mąki i dolać ją do gotującej się zupy, doprawić do smaku pieprzem ziołowym, szczyptą cukru i ewentualnie solą, całość jeszcze razem gotować kilka minut.
Netka
edytaha
iziona
Kiedy ja lubię na taką zupę chuchać i dmuchać :)
iziona
U nas bez śniegu, ale też chłodniej, a taka zupa idealnie rozgrzeje.
Dinah