iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa z kiszona kapustą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Jak nadejdą upały to ta zupa nam nie będzie smakować, ale jeszcze jest pora, aby taką sobie ugotować, najlepiej smakuje wtedy kiedy jeszcze parzy.

Zupa z kiszona kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z kiszona kapustą

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kiszona kapustą
Żeberka pokroić na porcje i przełożyć do garnka, dodać do nich obrany seler i pietruszkę oraz marchew pokrojoną w grubsze plastry zalać to wszystko litrem wody, dołożyć 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżkę jarzynki i pokrojone w mniejsze kawałeczki kapelusze grzybów, przykryć i zagotować. Kiedy wywar się pogotuje kilka minut do garnka dodać obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz czosnek pokrojony w plasterki, przykryć i gotować do miękkości. W osobnym garnku zalać wodą kapustę i ugotować do miękkości ( jeśli jest bardzo kwaśna to najpierw ją należy przepłukać wodą ). Kiedy ziemniaki są miękkie do garnka przelać kapustę razem z wodą w której się gotowała, dołożyć koncentrat pomidorowy, pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni boczek bez tłuszczu na tłuszczu wtopionym z boczku zrobić zasmażkę z mąki i dolać ją do gotującej się zupy, doprawić do smaku pieprzem ziołowym, szczyptą cukru i ewentualnie solą, całość jeszcze razem gotować kilka minut.
Zupa z kiszona kapustą
Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.
Zupa z kiszona kapustą
Kapustę ugotować w osobnym garnku z niewielką ilościa wody.
Zupa z kiszona kapustą
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni.