Sposób przygotowania:
Kwaśnica na wędzonce
Wędzonkę umyć, przełożyć do garnka zalać wodą dodając liście laurowe i ziele angielskie ,marchewkę, pietruszkę, selera.
Gdy wywar zacznie się gotować wrzucamy kostki rosołowe czy drobiowe.
1 marchewkę możemy zetrzeć na tartce o dużych oczkach.W między czasie poszatkować kapustę, ( ja lubię bardzo kwaśną, więc dodałam jeszcze pół szklanki soku z kapusty) i dodać ją do wywaru doprawić solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną. Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę dodajemy do gotowej prawie zupy, posypujemy majerankiem.
Na koniec robimy zasmażkę z 1 łyżki masła oraz 1,5 łyżki mąki i dodajemy do zupy.
Gdy wywar zacznie się gotować wrzucamy kostki rosołowe czy drobiowe.
1 marchewkę możemy zetrzeć na tartce o dużych oczkach.W między czasie poszatkować kapustę, ( ja lubię bardzo kwaśną, więc dodałam jeszcze pół szklanki soku z kapusty) i dodać ją do wywaru doprawić solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną. Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę dodajemy do gotowej prawie zupy, posypujemy majerankiem.
Na koniec robimy zasmażkę z 1 łyżki masła oraz 1,5 łyżki mąki i dodajemy do zupy.