Loren83

Loren83

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Kwaśnica na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 389
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobra i rozgrzewająca zupka jesienno - zimowa. Jedna z moich ulubionych. Bardzo często robiona u nas w domu.

Kwaśnica na wędzonce

Składniki:

Kwaśnica na wędzonce

 

  • kapusta kiszona 0,5 kg
  • wędzonka 35 dag
  • marchewka 3 szt
  • pietruszka 2 szt
  • seler mały
  • ziemniaki 0,5 kg
  • sól
  • Przyprawa uniwersalna 0,5 łyżeczki
  • pieprz kolorowy
  • kostki drobiowe 2 szt
  • majeranek
  • mąka 1,5 łyżki
  • masło 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Kwaśnica na wędzonce
Wędzonkę umyć, przełożyć do garnka zalać wodą dodając liście laurowe i ziele angielskie ,marchewkę, pietruszkę, selera.

Gdy wywar zacznie się gotować wrzucamy kostki rosołowe czy drobiowe.

1 marchewkę możemy zetrzeć na tartce o dużych oczkach.W między czasie poszatkować kapustę, ( ja lubię bardzo kwaśną, więc dodałam jeszcze pół szklanki soku z kapusty) i dodać ją do wywaru doprawić solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną. Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę dodajemy do gotowej prawie zupy, posypujemy majerankiem.

Na koniec robimy zasmażkę z 1 łyżki masła oraz 1,5 łyżki mąki i dodajemy do zupy.