Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Kwaśnica na żeberkach z wędzoną kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna, sycąca, dzięki majerankowi bardzo aromatyczna. Cudownie rozgrzewa w sezonie jesienno-zimowym.

Kwaśnica na żeberkach z wędzoną kiełbasą

Składniki:

Kwaśnica na żeberkach z wędzoną kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Kwaśnica na żeberkach z wędzoną kiełbasą
Umyte żeberka zalewamy 2,5 l. wody. Do garnka dokładamy ziele i liście. Posiekaną kapustę zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 30 minut do czasu aż kapusta zmięknie. Obraną marchew trzemy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy do mięsa i gotujemy przez pół godziny.

Do zupy dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i zeszkloną cebulę (kostka). Gotujemy przez kwadrans. Dokładamy ziemniaki i gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy kapustę (razem z wodą), chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Posypujemy majerankiem.