Sposób przygotowania:
Kwaśnica na żeberkach z wędzoną kiełbasą
Umyte żeberka zalewamy 2,5 l. wody. Do garnka dokładamy ziele i liście. Posiekaną kapustę zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 30 minut do czasu aż kapusta zmięknie. Obraną marchew trzemy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy do mięsa i gotujemy przez pół godziny.
Do zupy dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i zeszkloną cebulę (kostka). Gotujemy przez kwadrans. Dokładamy ziemniaki i gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy kapustę (razem z wodą), chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Posypujemy majerankiem.
Do zupy dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i zeszkloną cebulę (kostka). Gotujemy przez kwadrans. Dokładamy ziemniaki i gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy kapustę (razem z wodą), chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Posypujemy majerankiem.