jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kapuśniaczek z szynkową wkładką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie wiem czy to kwaśnica, czy kapuśniak, jednak zapewniam Was, że to pyszne danie jednogarnkowe w wersji lekkiej, bo gotowane na chudej szynce a nie na tłustych żeberkach.

Kapuśniaczek z szynkową wkładką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapuśniaczek z szynkową wkładką

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek z szynkową wkładką
Mięso z szynki pokrój w kostkę. Zalej mięso wrzątkiem (1 litr) i zagotuj, by zdjąć szumowiny. Lekko posól i gotuj mięso z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i lubczyku. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj drobno pokrojone warzywa korzeniowe (włoszczyznę) oraz grubiej pokrojone ziemniaki (by czas gotowania był taki sam). W oddzielnym garnku ugotuj kapustę do miękkości w małej ilości wody. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodaj kapustę. Na łyżce oleju zeszklij cebulkę, dodaj posiekany czosnek i oprósz wszystko 1 łyżką mąki. Wymieszaj wszystko by mąka okleiła cebulępo czym przełóż do zupy. Dopraw zupę ostatecznie solą, pieprzem do smaku. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut po czym podawaj w miseczkach lub na talerzach.
Kapuśniaczek z szynkową wkładką
Mięso z szynki wieprzowej pokrój w kostkę.
Kapuśniaczek z szynkową wkładką
W oddzielnym garnku ugotuj kapustę do miękkości w małej ilości wody.

Tagi:

szynka