Mona31

Mona31

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Kwaśnica na żeberkach z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

rewelacyjna kwaśnica podawana z grzankami ze smalcem

Kwaśnica na żeberkach z grzankami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kwaśnica na żeberkach z grzankami

 

 

Sposób przygotowania:

Kwaśnica na żeberkach z grzankami
1.Żeberka w całości gotować w zupie ok pół godz. dodając listki laurowe i ziele. Zebrać szumy. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do zupy. 3. Cebulę zeszklić na patelni, dodać. 4. Gotować, aż żeberka zmiękną, wtedy dodać kapustę razem z sokiem (pokroić drobno) i łyżkę kminku. Gotować pół godziny na wolnym ogniu, dosolić i dopieprzyć do smaku. 5. W tym czasie pokroić chleb , posmarować smalcem i podpiec w piekarniku na złoto. 6. Na koniec roztopić masło na patelni i wsypać delikatnie mąkę, cały czas mieszając smażyć do zarumienienia. Zasmażkę dodać do zupy, zamieszać i gotować 5 minut. 7. Mięso wyciągnąć z zupy - można wkroić kawałki do kwaśnicy lub jeść osobno - jak kto woli :) Gotowe! Zupę zajadamy ze smakiem zagryzając chrupiącymi grzankami :)
Kwaśnica na żeberkach z grzankami
kwaśnicę podajemy z grzankami w całości lub pokrojonymi w kostkę
Kwaśnica na żeberkach z grzankami
Żeberka gotujemy z listkiem i zielem, następnie dodajemy podsmażoną cebulkę
Kwaśnica na żeberkach z grzankami
kapustę kiszoną kroimy drobno i dodajemy do zupy razem z kminkiem