Sposób przygotowania:
Kwaśnica na żeberkach z grzankami
1.Żeberka w całości gotować w zupie ok pół godz. dodając listki laurowe i ziele. Zebrać szumy. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do zupy. 3. Cebulę zeszklić na patelni, dodać. 4. Gotować, aż żeberka zmiękną, wtedy dodać kapustę razem z sokiem (pokroić drobno) i łyżkę kminku. Gotować pół godziny na wolnym ogniu, dosolić i dopieprzyć do smaku. 5. W tym czasie pokroić chleb , posmarować smalcem i podpiec w piekarniku na złoto. 6. Na koniec roztopić masło na patelni i wsypać delikatnie mąkę, cały czas mieszając smażyć do zarumienienia. Zasmażkę dodać do zupy, zamieszać i gotować 5 minut. 7. Mięso wyciągnąć z zupy - można wkroić kawałki do kwaśnicy lub jeść osobno - jak kto woli :) Gotowe! Zupę zajadamy ze smakiem zagryzając chrupiącymi grzankami :)