Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1054]

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, mocno kwaśna zupa podawana z kawałkami wędzonki. Idealna na chłodny dzień, doskonale rozgrzeje i nasyci.

Kwaśnica na wędzonych żeberkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Kwaśnica na wędzonych żeberkach
Żeberka zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, zebrać szumowiny. Posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszone grzyby. Gotować pół godziny.

Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować 20 minut. Następnie wyjąć żeberka z wywaru i dodać pokrojoną kiszoną kapustę.

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć przez kilka minut, następnie wrzucić zawartość patelni do zupy. Dodać majeranek oraz kminek i gotować około pół godziny, aż kapusta będzie miękka.

Żeberka pokroić na kawałki, usunąć kości i dodać mięso do zupy.
Kwaśnica na wędzonych żeberkach
Żeberka zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, zebrać szumowiny.
Kwaśnica na wędzonych żeberkach
Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować 20 minut.
Kwaśnica na wędzonych żeberkach
Następnie wyjąć żeberka z wywaru i dodać pokrojoną kiszoną kapustę.
Kwaśnica na wędzonych żeberkach
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i drobno pokrojony czosnek.