Sposób przygotowania:
Kwaśnica na wędzonych żeberkach
Żeberka zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, zebrać szumowiny. Posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszone grzyby. Gotować pół godziny.
Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować 20 minut. Następnie wyjąć żeberka z wywaru i dodać pokrojoną kiszoną kapustę.
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć przez kilka minut, następnie wrzucić zawartość patelni do zupy. Dodać majeranek oraz kminek i gotować około pół godziny, aż kapusta będzie miękka.
Żeberka pokroić na kawałki, usunąć kości i dodać mięso do zupy.
Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować 20 minut. Następnie wyjąć żeberka z wywaru i dodać pokrojoną kiszoną kapustę.
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć przez kilka minut, następnie wrzucić zawartość patelni do zupy. Dodać majeranek oraz kminek i gotować około pół godziny, aż kapusta będzie miękka.
Żeberka pokroić na kawałki, usunąć kości i dodać mięso do zupy.
lukrowanepierniczki