szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

kwaśnica na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tradycyjna kwaśnica na żeberkach z suszonymi grzybkami

kwaśnica na żeberkach

Składniki:

kwaśnica na żeberkach

 

 

Sposób przygotowania:

kwaśnica na żeberkach
Grzyby namoczyć, po czym pokroić w paski. Żeberka zalać zimna wodą, zagotować, oczyścić z szumowin. Dodoać oczyszczoną włoszczyznę i ugotować wywar(około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie). Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i dodac do wywaru na pół godziny przed końcem gotowania. Kapustę poszatkować, cebulę obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę, dodac kapustę oraz grzyby wraz z wodą w której się moczyły, dusić razem około pół godziny. Z wywaru usunąć włoszczyznę i dodać kapustę wraz z grzybami, doprawić majerankiem, solą, pieprzem oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.