Sposób przygotowania:
Kwaśnica na żeberku z boczkiem, kiełbasą
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na grubej tarce , do garnka z wodą wkładamy żeberko kielbasę i boczek pokrojone w kosteczke ,dodajemy liśc laurowy , kilka ziaren iela angielskiego , pieprz , isol orazgarśc suszonych grzybow , osobiscie ich nie mocze wolę jak są twardsze podczas jedzenia- gotujemy az mięsko będzie aldente , dokladamy wtedy ziemniaki i gotujemy aż bedą miękkie i dodajemy kapuste kiszoną , jesli wstążki kapusty sa dlugie możemy je przekroic ale nie odciskamy , gotujemy jeszcze ok 20 minut , doprawiamy dobrze pieprzem i dodajemy garść startego w dłoni majeranku , podajemy gorącą - życzę smacznego:)
Gość
Justyna33
pusieczek2@wp.pl
Magdusia1312
Gość
Gość
Ja kapustę wcześniej chwilkę podgotowałam osobno
Gość
Gość
Gość
Gość
Pojemsobie
asia77
msewka
kojot.wr
Gość
wario
kto zna przepis na prawdziwą góralską kwaśnice?
wario
kira-85
Wikipedia: Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.
Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka, grzyby itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą.