kwaśnica od górali

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prawdziwa góralski kawaśnica z Żywiecczyzny

kwaśnica od górali

Składniki:

kwaśnica od górali

 

Sposób przygotowania:

kwaśnica od górali
Do garnka nalewamy wody mięso myjemy i wkładamy do garnka razem z umytymi i obranymi jarzynami i stawiamy na piec. W między czasie obieramy ziemniaki do osobnego garnka . Do gotującego się wywaru dodajemy czosnek liść laurowy i ziele angielskie oraz kapuste kiszoną. Zależy kto jaką zupkę woli kosztujemy kapuste i albo ja płuczemy lub zostawiamy ja taką jaka jest można ją troszke rozdrobnić i wrzucamy do garnka z wywarem. Gotujemy az kapusta zmięknie doprawiamy do smaku.Kwaśnice podajemy z ugotowanymi ziemniakami w całośći moim zdaniem zupa powinna być pikantna najlepiej smakuje w zimowe dni.