reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 633]

Kwaśnica góralska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kwaśnica należy do zup czystych tak jak rosół czy barszcz czerwony, jest bardzo pożywna i rozgrzewająca.

Kwaśnica  góralska

Składniki:

Kwaśnica góralska

 

  • 1,5 l wody
  • 500 g wieprzowiny ( u mnie tym razem ogon)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz, czosnek granulowany do smaku
  • większa cebula
  • 0,5 l wody z kapusty kiszonej ( można dać więcej)
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kwaśnica góralska

przygotowanie

Kwaśnica  góralska
najłatwiej przygotować przy pomocy szybkowara

Połowę cebuli ( drugą połowę odkładamy) opalamy nad ogniem i razem z warzywami, mięsem i przyprawami przekładamy do garnka.

Zalewamy 1,5 l wody i gotujemy wywar do miękkości mięsa ( szybkowar 17-20 minut)

Połowę cebuli drobno siekamy i rumienimy na łyżce oliwy.

Ugotowany wywar przecedzamy przez sito, dodajemy przesmażoną cebulę i kwas z kapusty- gotujemy 5 minut, doprawiamy do smaku czosnkiem ( można dodać świeży przeciśnięty przez praskę i najlepiej roztartym z solą) i pieprzem, ew jeszcze solą

Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew w plasterki i dodajemy do kwaśnicy.

Podajemy z ziemniaczkami i posypane natką pietruszki.

Tagi:

kwaśnica zupa