zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kwaśnica po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Już od dawna nosiłam się z zamiarem ugotowania kwaśnicy. Dziś zrobiłam swoją wersję, wyszło pysznie i kwaśno.

Kwaśnica po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwaśnica po mojemu

 

  • 1 kg kości wędzonych z karkówki
  • 1 mostek pieczeniowy wieprzowy ( 1,2 kg )
  • 300 g wędzonego parzonego boczku
  • 3 l wody
  • 800 g kiszonej kapusty ( nie kwaszonej )
  • 1 szk soku z kiszonej kapusty
  • 1 solidna garść suszonych prawdziwków
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka ( korzeń )
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kwaśnica po mojemu
Do garnka wlać wodę, włożyć umyte i pokrojone kości karkowe oraz mostek i gotować około 30 minut od zagotowania. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz, czosnek drobno posiekany i sól i nadal gotować aż mięso będzie prawie miękkie. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru razem z grzybami. Gotować do miękkości a potem dodać pokrojoną kapustę oraz wlać sok z kapusty. Wszystko gotować do miękkości kapusty, dodać pokrojony w paski boczek. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym naczyniu w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dodać do kwaśnicy i całość gotować jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku ( można dodać kucharka w płynie ) i podawać na gorąco z pieczywem.
Kwaśnica po mojemu
Etap 1 ugotować w wodzie mostek i kości karkowe
Kwaśnica po mojemu
Etap 2 dodać pokrojoną marchewkę pietruszkę
Kwaśnica po mojemu
Etap 3 potem dodać kapustę i grzyby oraz boczek
Kwaśnica po mojemu
Etap 4 na koniec dodać ugotowane ziemniaki