Sposób przygotowania:
Kwaszona czerwona kapusta...:-)
Z kapusty zdjąć pierwsze liście i drobno poszatkować.Jabłka umyc i zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem ze skórką.
Pory pokroić w cieniutkie półplasterki....następnie wszystko wymieszać z solą i nasionami kopru.
Postępować jak w przypadku kiszenia białej kapusty, czyli ubijać w od razu słoikach, albo w kamiennych naczyniu lub wiaderku przeznaczonym do kiszenia i wyłożonym świeżym workiem plastikowym przeznaczonym do kiszenia kapusty.Ubijać stopniowo do pojawienia się soku..
Wtedy kapustę obciążyć czystym talerzykiem, albo wyparzonym w piekarniku czy wygotowanym kamieniem i odstawić na 4-5 dni.
Na trzeci dzień można sprawdzić jak przechodzo fermentacja i ją przebić w kilku miejscach do dna.
Jeśli będzie już ukiszona można przestawić naczynia w chłodne miejsc, ale ja jednak słoiki pasteryzuję ok. 30 min, aby przerwać proces fermentacji.
Jeśli robię w wiaderku przekładam do słoików.
Pory pokroić w cieniutkie półplasterki....następnie wszystko wymieszać z solą i nasionami kopru.
Postępować jak w przypadku kiszenia białej kapusty, czyli ubijać w od razu słoikach, albo w kamiennych naczyniu lub wiaderku przeznaczonym do kiszenia i wyłożonym świeżym workiem plastikowym przeznaczonym do kiszenia kapusty.Ubijać stopniowo do pojawienia się soku..
Wtedy kapustę obciążyć czystym talerzykiem, albo wyparzonym w piekarniku czy wygotowanym kamieniem i odstawić na 4-5 dni.
Na trzeci dzień można sprawdzić jak przechodzo fermentacja i ją przebić w kilku miejscach do dna.
Jeśli będzie już ukiszona można przestawić naczynia w chłodne miejsc, ale ja jednak słoiki pasteryzuję ok. 30 min, aby przerwać proces fermentacji.
Jeśli robię w wiaderku przekładam do słoików.
misia14