suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Kwiatek Malinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto ptysiowe w kształcie kwiatka lub wianka, przekładne kremem.

Kwiatek Malinowy

Składniki:

Kwiatek Malinowy

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki;
  • 10 dag masła;
  • starta skórka z połowy cytryny;
  • szczypta soli;
  • 4 jaja;
  • 1/4 l wody.
  • Pozostałe składniki:
  • 1/2 l śmietany 30%;
  • 5 łyżek cukru;
  • 50 dag malin;
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kwiatek Malinowy
Oczyszczone maliny zasypujemy cukrem waniliowym i odstawiamy. Z podanych składników przygotować ciasto ptysiowe, następnie wycisnąć na blachę 12 ptysiów za pomocą szprycki (urządzenie do wyciskania ciasta) w małych odstępach od siebie, tworząc z nich krąg (w czasie pieczenia ptysie urosną i utworzą zamknięty krąg, wianek, kwiatek). Pieczemy w tem 200oC przez ok 30 min. W tym czasie maliny miksujemy, a śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. 5 łyżek ubitej śmietany nałożyć do szprycki z gwiaździstą końcówką i wymieszać z masą malinową. Jeszcze ciepłe ptysie rozciąć nożycami, ostudzić i napełnić kremem malinowym. Udekorować śmietaną i owocami.

Tagi:

ciasto