Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kwiatki karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piękne i smaczne kwiatki na karnawał

Kwiatki karnawałowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kwiatki karnawałowe

 

  • mąka - 0,5 kg
  • żółtka jaj - 6 szt
  • śmietana kwaśna - 250 ml
  • cukier -2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • smalec - 3 kostki
  • cukier puder do posypania
  • masło -1 łyżka
  • spirytus -0,5 kieliszka
  • białko jaj -1 szt

Sposób przygotowania:

Kwiatki karnawałowe
Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. W mące zrobić wgłębienie, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wycinać nożem owalne kwiatuszki. Następnie ze środka, również wycinać kawałki ciasta, które posłużą nam jako listki. Listki jak i kwiatki, lekko ponacinać. Zrobić z ciasta małą kulkę, lekko spłaszczyć i naciąć nożem.. Wszystkie elementy kwiatka, skleić za pomocą białka. Na głębokiej patelni, rozgrzać tłuszcz, wkładać kwiatki i piec na złoty kolor. Kwiatki wykładać za pomocą łyżki cedzakowej, na ręcznik papierowy, aby osączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kwiatki posypać cukrem pudrem.
Kwiatki karnawałowe
Z podanych składników przygotować ciasto
Kwiatki karnawałowe
Za pomocą noża wyciąć poszczególne elementy i skleić
Kwiatki karnawałowe
W głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu smażyć kwiatki