SUPERPRZEPIS

Kwiatkowy tort czekoladowo - waniliowy

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Kwiatkowy tort czekoladowo - waniliowy Więcej zdjęć (5)

Smaczny torcik kwiatkowy - doskonały na prezent.

Składniki:

Kwiatkowy tort czekoladowo - waniliowy

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 100g masła
  • 1 i 1/4 szklanki zimnego mleka
  • 1 paczka kremu waniliowego Gellwe
  • Masa cukrowa:
  • 50ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 3-4 szklanki cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • kulki srebrne do ozdoby
  • Lukier ozdobny:
  • ćwiartka kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Kwiatkowy tort czekoladowo - waniliowy
Żółtka rozdzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka rozmącamy widelcem i dodajemy powoli do białek. Mieszamy drewnianą łyżką. Przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt w środku się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Biszkopt studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem: ucieramy miękkie masło, w osobnym naczyniu miskujemy mleko z kremem Gellwe, początkowo na najniższych obrotach, póżniej przez 2 minuty na najwyższych, do ubitego kremu z mlekiem dodajemy utarte masło i miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. Gdy biszkopt ostygnie przekrajamy go na 3 placki. Każdy z placków przekładamy kremem waniliowym i nakładamy jeden na drugim. Cały wierzch również smarujemy kremem. Wkładamy tort do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę cukrową: w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i glukozę, dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy 3 szklanki cukru pudru. Powoli wlewany rozpuszczoną żelatynę i glukozę. Mieszamy łyżką. Gdy wymieszamy już całą miksturę z cukrem pudrem, ugniatamy do czasu uzyskania plastycznego ciasta. Gdy takowe już mamy, dodajemy barwniki spożywcze i ugniatamy w celu rozprowadzenia koloru. Gotową masę cukrową wałkujemy na blacie posmarowanym olejem (wałek też) na grubość 5 mm. Wyjęty z lodówki tort obkładamy rozwałkowaną masą cukrową, która układa się jak materiał. Z innego koloru masy wycinamy wykrawaczką do ciasteczek kwiatki i przyklejamy na wcześniej wyłożoną masę. Środki kwiatków robimy z żółtej masy (robimy małą kulkę i przyklejamy na środek kwiatka). Z brązowej masy robimy wałeczki jako gałązki i przyklejamy na wyłożoną wcześniej masę zieloną. Z lukru dekoracyjnego (czyli zmiksowane masło w temperaturze pokojowej, cukier puder i barwnik) robimy napis (w moim przypadku był to tort dla mamy). Smacznego :)
Kwiatkowy tort czekoladowo - waniliowy
Gotowy biszkopt czekoladowy.
Kwiatkowy tort czekoladowo - waniliowy
Placki biszkoptu przełożone kremem waniliowym.
Kwiatkowy tort czekoladowo - waniliowy
Gotowy do obłożenia masą cukrową tort.
Kwiatkowy tort czekoladowo - waniliowy
Gowowa do wyłożenia na tort, rozwałkowana masa cukrowa.