marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kwitnący chlebek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chleb coraz częściej jest wypiekany w domowym piecu lub piekarniku niż kupowany,bo smak i zapach skórki na chlebie długo się czuje na języku.

Kwitnący chlebek

Składniki:

Kwitnący chlebek

 

  • 400 g.mąki pszennej typ 650,
  • 7 dag.drożdży piekarskich lub Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 letniej wody lub serwatki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżeczki soli,
  • po szczypcie suszonej pietruszki,szałwii,kminu rzymskiego
  • oraz mięty,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę,
  • białko do posmarowania na wierzch,
  • sezam biały lub grube kryształki soli.

Sposób przygotowania:

Kwitnący chlebek
Z drożdży, cukru i letniej wody lub serwatki zrobić zaczyn i odstawić na kwadrans przykrywając talerzykiem. Mąkę odmierzyć i przesiać do większej misy, następnie dodać zaczyn, oliwę z oliwek, sól oraz suszone zioła z natką, które przedtem rozetrzeć w dłoni. Wyrabiać rękoma całość, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć naczynie z ciastem czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz. Gdy wyrosło, wyjąć je na stolnicę i uformować podłużny lub okrągły bochenek i ponacinać wierzch ciasta w ukośną drabinę lub krzyżyk, jeśli chlebek jest okrągły. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, blachę natrzeć lekko olejem, rozprowadzonym na pędzelku. Ciasto przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika na godzinę lub ponad. Podczas pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić trochę i kroić na kromki. Spożywać z masłem lub serkami.

Tagi:

chleb pieczywo