Sposób przygotowania:
Kwitnący chlebek
Z drożdży, cukru i letniej wody lub serwatki zrobić zaczyn i odstawić na kwadrans przykrywając talerzykiem. Mąkę odmierzyć i przesiać do większej misy, następnie dodać zaczyn, oliwę z oliwek, sól oraz suszone zioła z natką, które przedtem rozetrzeć w dłoni. Wyrabiać rękoma całość, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć naczynie z ciastem czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz. Gdy wyrosło, wyjąć je na stolnicę i uformować podłużny lub okrągły bochenek i ponacinać wierzch ciasta w ukośną drabinę lub krzyżyk, jeśli chlebek jest okrągły. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, blachę natrzeć lekko olejem, rozprowadzonym na pędzelku. Ciasto przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika na godzinę lub ponad. Podczas pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić trochę i kroić na kromki. Spożywać z masłem lub serkami.