marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

à la Toulouse-Lautrec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam każdemu zupę tajemnicę xd

à la Toulouse-Lautrec

Składniki:

à la Toulouse-Lautrec

 

  • 1,5 kg cebuli
  • 1 szklanka śmietanki
  • 5 dag grubej słoniny wędzonej
  • 5 dag masła
  • 30 dag twardego żółtego sera
  • 1/2 szklanki koniaku
  • 1 kostka rosołowa
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

à la Toulouse-Lautrec
Obraną cebulę pokrajać drobno i zeszklić na posiekanej w kostkę słoninie oraz maśle. W tym czasie zagotować 1 1/2 litra wody, rozpuścić w niej kostkę rosołową . Otrzymanym rosołem zalać cebulę i gotować do miękkości. Ser pokrajać w cienkie plasterki, następnie wrzucić do wolno gotującej się zupy, a kiedy się roztopi dodać to wywaru śmietankę, koniak i drobno posiekaną pietruszkę. Całość ogrzewać na wolnym ogniu, aż z zupy odparuje połowa wody, po czym doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę, która powinna być bardzo gęsta, należy podawać na gorąco w glinianych miseczkach ogrzanych uprzednio w piekarniku. Serdecznie zapraszam do przyrządzenia tego dania. Życzę Smacznego ; )

Tagi:

sery ser