Sposób przygotowania:
Łabędzie
Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, odsunąć na bok, ucierając szybko, starannie rozbijając grudki mąki. Wybijać ciasto płaską łyżką drewnianą na małym ogniu, aż będzie gładkie i lśniące i szkliste. Odstawić na bok, trochę schłodzić, ciągle ucierać, dodając kolejno jaja. Przy dodawaniu ostatnich jaj uważać, aby ciasto było odpowiednio gęste. Wyrabiać łyżką ciasto do zupełnego ostudzenia. Posmarować cienko blachę. Ciasto nabierać szprycką, wyciskać kształty łabędzi i piec 25-30 minut w bardzo gorącym piekarniku. Gdy łabędzie wyrosną i lekko się zrumienią, zmniejszyć ogień. Wybierać wtedy, gdy są twarde, suche i ładnie zrumienione NADZIENIE Śmietankę ubić w chłodnym miejscu na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać do smaku cukier puder i wanilię. Upieczone elementy łabędzi przełożyć śmietanką i połączyć, oprószyć cukrem pudrem