Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Labraks z pestkami granatu oraz czosnkowym masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Labraks, zwany również okoniem morskim, czyli po angielsku sea bass, to pyszne ryby o delikatnym, soczystym mięsie. Przepyszne pieczone czy tez grillowane. Polecam również mój sposób na tę rybę :)

Labraks z pestkami granatu oraz czosnkowym masłem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Labraks z pestkami granatu oraz czosnkowym masłem

 

  • 2 sprawione, świeże ryby sea bass ( labraks lub inaczej okoń morski )
  • 2 łyżki masła
  • 3 malutkie cebulki wiosenne wraz ze szczypiorkami
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 garście pestek granatu
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Labraks z pestkami granatu oraz czosnkowym masłem
Ryby oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem.

Umyty szczypiorek drobno posiekać wraz z cebulkami.

Masło rozetrzeć z przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz posiekanym szczypiorkiem. lekko posolić,

Takim maślanym farszem napelnic środek ryb.

Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, posypać pestkami granatu i wstawić do nagrzanego do 190 C piekarnika. Piec przez około 20 - 25 minut, od czasu do czasu polewając wytworzonym podczas pieczenia soku z tłuszczem.

Podac z ulubioną sałatką oraz dodatkami : ryżem , kasza kuskus bądź frytkami lub pure z ziemniaków :)
Labraks z pestkami granatu oraz czosnkowym masłem
Sprawione ryby umyc, osuszyć papierowym ręcznikiem
Labraks z pestkami granatu oraz czosnkowym masłem
Masło rozetrzeć ze szczypiorkiem oraz czosnkiem
Labraks z pestkami granatu oraz czosnkowym masłem
Przygotowanym farszem napelnic środek ryb
Labraks z pestkami granatu oraz czosnkowym masłem
Ryby ułożyć na blaszce i posypać pestkami granatu
Labraks z pestkami granatu oraz czosnkowym masłem
Mieso jest soczyste i delikatne

Tagi:

ryba danie