Sposób przygotowania:
Zapiekanka - lazania z ciecierzycą i rybą
Filety z ryby rozmrozić, pokroić w kostkę.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić listki laurowe, cebulę pokroić w małą kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju. Do zrumienionej cebuli dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, przyprawy, czyli czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, bazylię, chili, lubczyk i pietruszkę. Wszystko razem smażyć aż powstanie dość gesty sos pomidorowy, potem dodać odsączoną z wody ciecierzycę oraz pokrojona rybę, wszystko razem chwile smażyć i doprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
Makaron do lazanii ugotować do miękkości w dużej ilości lekko posolonej wodzie, ale uważać by się podczas gotowania nie porozrywał. Ugotowany polać zimną wodą i odcedzić.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć makaron, na makaron nałożyć ciecierzycę w pomidorach z rybą.
Na ciecierzycę nałożyć dwa plastry sera żółtego i ponownie przykryć płatami makaronu. Czynność powtórzyć do wyczerpania się składników.Mi wyszły 3 warstwy. Wierzch przykryć płatami makaronu i posypać startym , żółtym serem.
Zapiekankę wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 30 minut w 180 C.
Udekorować listkami bazylii.
Zapiekanka - lazania wyszła bardzo pyszna, serdecznie polecam :) !
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić listki laurowe, cebulę pokroić w małą kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju. Do zrumienionej cebuli dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, przyprawy, czyli czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, bazylię, chili, lubczyk i pietruszkę. Wszystko razem smażyć aż powstanie dość gesty sos pomidorowy, potem dodać odsączoną z wody ciecierzycę oraz pokrojona rybę, wszystko razem chwile smażyć i doprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
Makaron do lazanii ugotować do miękkości w dużej ilości lekko posolonej wodzie, ale uważać by się podczas gotowania nie porozrywał. Ugotowany polać zimną wodą i odcedzić.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć makaron, na makaron nałożyć ciecierzycę w pomidorach z rybą.
Na ciecierzycę nałożyć dwa plastry sera żółtego i ponownie przykryć płatami makaronu. Czynność powtórzyć do wyczerpania się składników.Mi wyszły 3 warstwy. Wierzch przykryć płatami makaronu i posypać startym , żółtym serem.
Zapiekankę wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 30 minut w 180 C.
Udekorować listkami bazylii.
Zapiekanka - lazania wyszła bardzo pyszna, serdecznie polecam :) !