sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ryba z sosem greckim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ryba podana w ten sposób doskonale smakuje na ciepło jak również w postaci zimnej przekąski. Warzywa nadają rybie soczystości i pełniejszego smaku. W mojej rodzinie często pojawia się na wigilijnym stole i przy innych okazjach.

Ryba z sosem greckim

Składniki:

Ryba z sosem greckim

Składniki

Sposób przygotowania:

Ryba z sosem greckim
Z ryby usuwamy grubsze ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron.

Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę kroimy w krążki. Przekładamy je do garnka z olejem. Podlewamy wodą. Dodajemy sól, ziele, liść laurowy i dusimy. Po 20 minutach dodajemy pomidory, doprawiamy pozostałymi przyprawami. Pod koniec dorzucamy zielony groszek, mieszamy i układamy obsmażoną rybę.

Dusimy do momentu zagrzania mięsa. Jeżeli danie podajemy od razu, rybę wykładamy na talerz i zalewamy sosem.