akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Łaciate babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lubię czasem zrobić po prostu coś prostego. Tym razem były to dwukolorowe babeczki. Serdecznie polecam!

Łaciate babeczki

Składniki:

Łaciate babeczki

 

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 szkl śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Łaciate babeczki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i śmietanę połączyć w misce. Do innego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukry. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki krótko wymieszać.

Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao, a do drugiej mąkę, wymieszać. Do papilotek nakładać na przemiennie jasne i ciemne ciasto (do 3/4 wysokości papilotek- urosną!) Piec w 180 st.C przez 20-25 minut do "suchego patyczka".

Babeczki są gotowe, gdy z piekarnika wydobywa się piękny zapach. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Dodatkowo można posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Dodatkowo

2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej