IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Łaciate babeczki z kremem i orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

babeczki łaciate z kremem

Łaciate babeczki z kremem i orzeszkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łaciate babeczki z kremem i orzeszkami

 

  • Babeczki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 jajko
  • 1 margaryna 250g.
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Krem:
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki płaskie żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach ciepłej wody
  • 30 dag owoców

 

Sposób przygotowania:

Łaciate babeczki z kremem i orzeszkami
Margarynę podgrzać na małym ogniu, aż się rozpuści a następnie ostudzić. Przyszykować dwie miseczki. Do każdej dodawać po połowie składników. (1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, budyń w jednej miseczce śmietankowy w drugiej czekoladowy, jajko rozbić i wymieszać w szklance, następnie rozlać na pół, dodać połowę margaryny oraz 3/4 mleka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenie). Składniki dokładnie wymieszać, na jednolitą masę. Przyszykować papilotki. Do każdej nakładać pół łyżki masy jasnej i pół łyżki masy ciemnej. Delikatnie za pomocą patyczka wymieszać masy. Gotowe układać na blaszce i piec ok 30 min. w temp. 180'C. Owoce zmiksować. Dodać jogurt oraz cukier puder ponownie zmiksować na małych obrotach. Dodać żelatynę i miksować ok 2-3 min na dużych obrotach. Gotową masę schłodzić w lodówce ok 20-30 min. Następnie za pomocą szprycy dekorować babeczki, oraz dodawać po 3 sztuki orzeszków w czekoladzie. Udekorowane babeczki podawać od razu ponieważ cukierki się topią. Smacznego !! Gotowe pozostawić do przestygnięcia.
Łaciate babeczki z kremem i orzeszkami
Babeczki bez kremu
Łaciate babeczki z kremem i orzeszkami
babeczka z bliska