Sposób przygotowania:
Łaciatek z ananasem
mąkę przesiałam, 25 g zostawiłam na później. Kakao też przesiałam do oddzielnej miseczki. Naszykowałam tortownicę śr. 26 cm - posmarowałam ją masłem i wysypałam bułką tartą. Jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą pianę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyłam obroty miksera do minimum, dodałam jogurt oraz tłuszcz - mieszałam tylko do połączenia składników. Stopniowo dodawałam mąkę połączoną z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Masę podzieliłam na 2 mniej więcej równe części - do jednej dodałam 25 g mąki a do drugiej kakao. Masy nakładałam do tortownicy na przemian, kleksami, aż do wykorzystania obu, lekko wyrównałam wierzch. Na wierzchu ułożyłam koliście półplasterki osączonego ananasa - na środku jeszcze jeden krążek. Ciasto piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół. Po ostudzeniu polałam lukrem utartym z cukru pudru, soku cytrynowego, rumu i odrobiny wody. Posypałam podprażonymi na suchej patelni słupkami migdałowymi.
k.tyczynski