Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Łaciatek z ananasem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

W niedzielne popołudnie, do herbaty, smakowało pysznie :)

Łaciatek z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łaciatek z ananasem

 

  • 6 małych jajek
  • 200 g cukru
  • 325 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g kakao naturalnego
  • 9 g proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g gęstego jogurtu z kawałkami ananasa
  • 50 g płynnego tłuszczu - roztopionego masła, margaryny albo oleju roślinnego
  • kilka kropli aromatu do ciast - rumowego
  • 7 krążków ananasa konserwowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu
  • słupki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Łaciatek z ananasem
mąkę przesiałam, 25 g zostawiłam na później. Kakao też przesiałam do oddzielnej miseczki. Naszykowałam tortownicę śr. 26 cm - posmarowałam ją masłem i wysypałam bułką tartą. Jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą pianę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyłam obroty miksera do minimum, dodałam jogurt oraz tłuszcz - mieszałam tylko do połączenia składników. Stopniowo dodawałam mąkę połączoną z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Masę podzieliłam na 2 mniej więcej równe części - do jednej dodałam 25 g mąki a do drugiej kakao. Masy nakładałam do tortownicy na przemian, kleksami, aż do wykorzystania obu, lekko wyrównałam wierzch. Na wierzchu ułożyłam koliście półplasterki osączonego ananasa - na środku jeszcze jeden krążek. Ciasto piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół. Po ostudzeniu polałam lukrem utartym z cukru pudru, soku cytrynowego, rumu i odrobiny wody. Posypałam podprażonymi na suchej patelni słupkami migdałowymi.
Łaciatek z ananasem
naszykowałam wszystkie składniki - jajka ubiłam na bardzo puszystą masę i dodałam do niej jourt tłuszcz i mąkę
Łaciatek z ananasem
masę podzieliłam na dwie mniej więcej równe części - do jednej dodałam trochę mąki a do drugiej kakao
Łaciatek z ananasem
oba ciasta wyłożyłam kleksami do formy i wyrównałam wierzch - ułożyłam na nim kawałki ananasa
Łaciatek z ananasem
upieczone i wystudzone ciasto polałam lukrem i posypałam słupkami migdałowymi