jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Łaciatka

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Babka ucierana z olejem o wilgotnej strukturze, wspaniałym smaku i aromacie:)

Łaciatka

Składniki:

Łaciatka

 

  • CIASTO
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 aromat np. rumowy

 

  • DODATKI
  • cukier puder do posypania
  • lub
  • czekolada mleczna na polewę

 

Sposób przygotowania:

Łaciatka
Jajka ubić z cukrem, a następnie dodać aromat, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na końcu połączyć z olejem i wodą, cały czas ucierając mikserem.
Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao i wymieszać, a następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej tortownicy lub formy babkowej, najpierw białą część ciasta, a potem ciemną.
Piec w temperaturze 180°C około 60 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto przestudzić i oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady.