Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Łagodny kurczak z cytryną na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozgrzewamy bardzo mocno olej w woku. Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy kurczaka. Smażymy i mieszamy przez 3-4 minuty. Wyjm

Łagodny kurczak z cytryną na szybko

Składniki:

Łagodny kurczak z cytryną na szybko

 

  • 650 g pokrojonego w paseczki filetu z kurczaka
  • olej roślinny

  • Do sosu :

  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki słodkiego sherry
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 6 łyżek zimnej wody

  • Do przybrania :

  • plasterki cytryny

Sposób przygotowania:

Łagodny kurczak z cytryną na szybko
Rozgrzewamy bardzo mocno olej w woku. Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy kurczaka. Smażymy i mieszamy przez 3-4 minuty. Wyjmujemy mięso i odstawiamy je, trzymając w cieple. Opróżniamy wok z oleju żeby przyrządzić w nim sos. Wlewamy do woka sok z cytryny, 4 łyżki wody, cukier i sherry. Zagotowujemy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Mąkę mieszamy z 2 łyżkami wody i dodajemy do sosu. Ponownie zagotowujemy a następnie zmniejszamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje. Mięso przekładamy na rozgrzany półmisek i polewamy sosem. Podajemy natychmiast po przybraniu dania plasterkami cytryny.