smakosz 1988

smakosz 1988

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 704]

Łamańce półkruche z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

półkruche łamańce z makiem

Łamańce półkruche z makiem

Składniki:

Łamańce półkruche z makiem

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki luksusowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 1 i 1/2 szklanki maku
  • sól
  • 1 białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Łamańce półkruche z makiem
Przygotowanie; Przesiać mąkę,zmieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia,dodać tłuszcz,posiekać nożem,dodać jajko,cukier,śmietanę,mak i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do1/2 centymetra i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę.Pokrajać radełkiem na kwadraty,nakłuć je widelcem i posmarować białkiem.Piec w gorącym piekarniku (200-220sc) około 15 minut.