Sposób przygotowania:
Lancashire Hot Pot
Z mięsa odcinamy grubsze warstwy tłuszczu, oprószamy je z obu stron solą i pieprzem. Układamy w brytfannie jak łuski. Cebulę drobno siekamy natomiast marchew kroimy w cienkie słupki.Świeży tymianek drobno siekamy. Warzywami i tymiankiem pokrywamy mięso. Obrane ziemniaki kroimy w około 0,5 cm plastry i układamy na warzywach podobnie jak mięso na kształt zachodzącej na siebie łuski. Oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wywarem (bulionem). Masło topimy i smarujemy nim ziemniaki. Przykrytą brytfannę wkładamy na dolną półkę zimnego piekarnika i dusimy 2 godziny w temperaturze 180°C ( z termoobiegiem w 160°C).Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i rumienimy ziemniaki przez około 20 minut w temperaturze 250°C (z termoobiegiem 220°C). Gotową potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki.