Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Lancashire Hot Pot

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Prosta i zarazem smaczna potrawa rodem ze stołu angielskich robotników.

Lancashire Hot Pot

Składniki:

Lancashire Hot Pot

 

  • 8 plastrów jagnięcej łopatki z kością (ok.1,5 cm)
  • 3 średnie cebule
  • 4 średnie marchewki
  • 800 g ziemniaków, raczej starszych
  • 400 ml wywaru albo bulionu mięsnego z kostki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka świeżego tymianku ew.1/2 łyżki suszonego
  • sól i biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Lancashire Hot Pot
Z mięsa odcinamy grubsze warstwy tłuszczu, oprószamy je z obu stron solą i pieprzem. Układamy w brytfannie jak łuski. Cebulę drobno siekamy natomiast marchew kroimy w cienkie słupki.Świeży tymianek drobno siekamy. Warzywami i tymiankiem pokrywamy mięso. Obrane ziemniaki kroimy w około 0,5 cm plastry i układamy na warzywach podobnie jak mięso na kształt zachodzącej na siebie łuski. Oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wywarem (bulionem). Masło topimy i smarujemy nim ziemniaki. Przykrytą brytfannę wkładamy na dolną półkę zimnego piekarnika i dusimy 2 godziny w temperaturze 180°C ( z termoobiegiem w 160°C).Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i rumienimy ziemniaki przez około 20 minut w temperaturze 250°C (z termoobiegiem 220°C). Gotową potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki.