Sposób przygotowania:
Langosz lub langosze
Gotujemy ziemniaki, gnieciemy na papkę, odkładamy na bok do ostudzeni ( można wykorzystać te które zostały z obiadu)Przygotowujemy zaczyn-drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier- mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy 1 łyżkę maki i100ml ciepłego mlekaMieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( około 20 minut). Do miski wsypuję resztę składników, mleko i wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrabiam,aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawiam ponownie w ciepłym miejscu na około godzinę.Dzielę na 8 części formuję placki grubości ok. 1cm,smażę na głębokim tłuszczu (krótko), a po obróceniu na drugą stronę posypuję żółtym serem. Najlepsze są na ciepło, ale zimnie też znikły w niewyjaśnionych okolicznościach:)
Alex_M
reanja
Ucięło mi pół przepisu:(
Już poprawiłam czekam na akceptacje moderatora:)
dzięki :)
Alex_M
no i już wiem co dalej :) uwielbiam langosze :) na Węgrzech jadłam je ze śmietaną i żółtym serem i tak samo robię w domu :)
reanja