reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Langosz lub langosze

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Podałam je z sosem z cukinii i było pysznie:)ale można też podać z gulaszem mięsnym Polecam na obiad czy kolację:

Langosz lub langosze Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Langosz lub langosze

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka cukry,

 

  • 1 łyżeczka soli,

 

 

  • 1 łyżka oleju

 

  • żółty ser- start na małych oczkach, ilość dowolna

Sposób przygotowania:

Langosz lub langosze
Gotujemy ziemniaki, gnieciemy na papkę, odkładamy na bok do ostudzeni ( można wykorzystać te które zostały z obiadu)Przygotowujemy zaczyn-drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier- mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy 1 łyżkę maki i100ml ciepłego mlekaMieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( około 20 minut). Do miski wsypuję resztę składników, mleko i wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrabiam,aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawiam ponownie w ciepłym miejscu na około godzinę.Dzielę na 8 części formuję placki grubości ok. 1cm,smażę na głębokim tłuszczu (krótko), a po obróceniu na drugą stronę posypuję żółtym serem. Najlepsze są na ciepło, ale zimnie też znikły w niewyjaśnionych okolicznościach:)
Langosz lub langosze
Etap 1Składniki na rozczyn mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( około 20 minut).
Langosz lub langosze
Etap 2 Dzielimy na części ( u mnie 8 części) formujemy placki grubości ok. 1cm,

Tagi:

sery ser