Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Langosze z wątróbką i warzywami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolebką potrawy są Węgry, tam są one podawane z masłem sosem czosnkowym, ze śmietaną lub żółtym serem. Ja zrobiłam bardziej po naszemu.

Langosze z wątróbką i warzywami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Langosze z wątróbką i warzywami.

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżka suszonego czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 3 łyżko smalcu ( ja użyłam Smakowita Pajda)
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka ziołowego pieprzu
  • łyżka świeżej skórki z cytryny
  • Sałatka:
  • pół sałaty lodowej
  • czerwona cebula
  • papryka
  • 2 korniszony
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Langosze z wątróbką i warzywami.
Z łyżki mąki, wody, cukru i drożdży robimy zaczyn do ciasta. Jak zacznie pracować, dodajemy resztę mokrych składników i wolno zagęszczamy przesianą mąką. Wyrabiamy aż zacznie odstawać od ręki. Następnie przykrywamy i odstawiamy aby sobie wyrosło. Gdy podwoi swoją objętość możemy wyjmować na blat, uformować wałek a z niego odcinać niewielkie krążki. Każdy rozciągamy dłońmi i rozgniatamy palcami. Nie należy wałkować, ponieważ wtedy placki stracą swój nieregularny kształt.Do naczynia o grubym dnie wlewamy 3 - 4 cm oleju i smażymy na nim placki. Na patelni rozgrzewamy smalec i rzucamy partiami wątróbkę aby się ścięła i zarumieniła. Gdy już cała będzie opieczona, dodajemy resztę składników, mieszamy i podstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Sałatę rwiemy na kawałki, resztę składników kroimy. Wszystko doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na każdy ciepły placek nakładamy porcję wątróbki i obficie pokrywamy sałatką.
Langosze z wątróbką i warzywami.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy dalej działać.
Langosze z wątróbką i warzywami.
Formujemy wałek i odcinamy krążki, które następnie formujemy.
Langosze z wątróbką i warzywami.
Sałatka nie jest doprawiana jakimś specjalnym sosem tylko sól, pieprz i sok z cytryny.
Langosze z wątróbką i warzywami.
Usmażone langosze osuszamy na papierowym ręczniku.