Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Placki po węgiersku z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne, pikantne placki po węgiersku z mięsa wołowego z dodatkiem pieczarek, podane z kleksem śmietany.

Placki po węgiersku z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki po węgiersku z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Placki po węgiersku z pieczarkami
Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Obtaczamy w mące, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy na dużym ogniu. Przekładamy mięso do garnka. Jedną cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu i też przekładamy do garnka. Podlewamy mięso wodą i dusimy pod przykryciem przez około półtorej godziny.

Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, paprykę w paski. Dodajemy do mięsa. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat i dusimy jeszcze około 30 minut.

Ziemniaki i drugą cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy 2 łyżki mąki i jajko, przyprawiamy.

Smażymy placki ziemniaczane i podajemy je z sosem.

Na wierzchu robimy kleks ze śmietany.
Placki po węgiersku z pieczarkami
Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące
Placki po węgiersku z pieczarkami
Przekładamy do garnka podsmażone mięso i cebulę
Placki po węgiersku z pieczarkami
Podlewam wodą i dusimy przez około 1,5 godziny
Placki po węgiersku z pieczarkami
Dodajemy paprykę, pieczarki i koncentrat pomidorowy