Pablito

Pablito

Kucharz
[Przepisów: 10]

Lasagne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

treściwy włoski obiad na jesienne popołudnie

Lasagne

Składniki:

Lasagne

 

  • paczka makaronu lasagne,
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo wieprzowego,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół selera,
  • 200g. żółtego sera
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Lasagne
Na rozgrzanej oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i w następnej kolejności mięso. Podsmaż aż zrobi się sypkie i dodaj pokrojone w drobną kostkę marchew i seler, pół szklanki wody oraz sól i pieprz do smaku. Po ok 10 minutach dodaj zmiksowane pomidory i gotuj aż sos zgęstnieje (10-15 min.)
W międzyczasie przygotuj beszamel.
Do gorącego mleka zetrzyj pół gałki muszkatołowej i mieszaj powoli dodając mąkę, następnie dodaj stopione masło i mieszaj aż do uzyskania aksamitnego, gęstego sosu. Dopraw solą, pieprzem i gałką jeśli lubisz jej bardziej wyraźny smak w beszamelu.

Wysmaruj dno naczynia do zapiekania beszamelem i rozłóż warstwę podgotowanych płatów makaronu (jeśli jest świerzy, to nie trzeba go podgotowywać). Wierzch makaronu również wysmaruj warstwą beszamelu, na który przyjdzie warstwa sosu mięsnego, całość należy przykryć tartym serem. W następnej kolejności powtarzamy warstwy: makaron, beszamel, mięso, żółty ser i tak do wyczerpania składników lub wypełnienia naczynia po brzegi. Całość wykończyć grubą warstwą tartego sera. Tak przygotowaną lasagne pieczemy w temperaturze 200°C przez ok 30 min.
Ja osobiście lubię podrasować swoją lasagne, i taką wersję też spotkałem we Włoszech, Prosciutto di Parma czyli szynką parmeńską oraz Parmigiano Reggiano, co nadaje typowo włoskiej wyrazistości tej potrawie.
Buon appetito