Sposób przygotowania:
Lasagne
Na rozgrzanej oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i w następnej kolejności mięso. Podsmaż aż zrobi się sypkie i dodaj pokrojone w drobną kostkę marchew i seler, pół szklanki wody oraz sól i pieprz do smaku. Po ok 10 minutach dodaj zmiksowane pomidory i gotuj aż sos zgęstnieje (10-15 min.)
W międzyczasie przygotuj beszamel.
Do gorącego mleka zetrzyj pół gałki muszkatołowej i mieszaj powoli dodając mąkę, następnie dodaj stopione masło i mieszaj aż do uzyskania aksamitnego, gęstego sosu. Dopraw solą, pieprzem i gałką jeśli lubisz jej bardziej wyraźny smak w beszamelu.
Wysmaruj dno naczynia do zapiekania beszamelem i rozłóż warstwę podgotowanych płatów makaronu (jeśli jest świerzy, to nie trzeba go podgotowywać). Wierzch makaronu również wysmaruj warstwą beszamelu, na który przyjdzie warstwa sosu mięsnego, całość należy przykryć tartym serem. W następnej kolejności powtarzamy warstwy: makaron, beszamel, mięso, żółty ser i tak do wyczerpania składników lub wypełnienia naczynia po brzegi. Całość wykończyć grubą warstwą tartego sera. Tak przygotowaną lasagne pieczemy w temperaturze 200°C przez ok 30 min.
Ja osobiście lubię podrasować swoją lasagne, i taką wersję też spotkałem we Włoszech, Prosciutto di Parma czyli szynką parmeńską oraz Parmigiano Reggiano, co nadaje typowo włoskiej wyrazistości tej potrawie.
Buon appetito
W międzyczasie przygotuj beszamel.
Do gorącego mleka zetrzyj pół gałki muszkatołowej i mieszaj powoli dodając mąkę, następnie dodaj stopione masło i mieszaj aż do uzyskania aksamitnego, gęstego sosu. Dopraw solą, pieprzem i gałką jeśli lubisz jej bardziej wyraźny smak w beszamelu.
Wysmaruj dno naczynia do zapiekania beszamelem i rozłóż warstwę podgotowanych płatów makaronu (jeśli jest świerzy, to nie trzeba go podgotowywać). Wierzch makaronu również wysmaruj warstwą beszamelu, na który przyjdzie warstwa sosu mięsnego, całość należy przykryć tartym serem. W następnej kolejności powtarzamy warstwy: makaron, beszamel, mięso, żółty ser i tak do wyczerpania składników lub wypełnienia naczynia po brzegi. Całość wykończyć grubą warstwą tartego sera. Tak przygotowaną lasagne pieczemy w temperaturze 200°C przez ok 30 min.
Ja osobiście lubię podrasować swoją lasagne, i taką wersję też spotkałem we Włoszech, Prosciutto di Parma czyli szynką parmeńską oraz Parmigiano Reggiano, co nadaje typowo włoskiej wyrazistości tej potrawie.
Buon appetito
mycha