Sposób przygotowania:
Lasagne
Do garnka o pojemności minimum 3 litry wlewamy 100ml oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso mielone i smażymy, za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy mięso w garnku. Po 10min doprawiamy do smaku solą, pieprzem,papryką słodką, oregano, bulionem w płynie. Po kolejnych 10min dodajemy koncentrat pomidorowy mieszając ciągle tłuczkiem do ziemniaków przez kolejne 5min. Całość z garnka wylewamy na durszlak żeby zbędny nam tłuszcz odcedzić.
Do miski lub garnka wlewamy 3 litry ciepłej wody o temperaturze 50 stopni wlewamy resztę oleju, następnie wkładamy pojedynczo płaty makaronu, (na blachę o wymiarach 40cm/25cm) potrzeba 22 płaty. Zostawiamy w wodzie z 12min aż zmięknie.
Na blachę o wymiarach 40cm/25cm wykładamy makaron na całą powierzchnie stylem zakładkowym, następnie wykładamy warstwę mięsa ok.2cm, polewamy pulpą pomidorową obsypujemy starannie serem żółtym i powtarzamy makaron, mięso, pulpa, ser, makaron, mięso, pulpa tak przygotowaną blachę wkładamy do pieca na 180 stopni ok. 90min
Lasagne musi trochę ostygnąć przy czym odparuje i będzie łatwiejsza do porcjowania. Porcję lasagne ułożyć na talerzu obsypać żółtym serem wsadzić na 5 min do piekarnika aż ser się zarumieni. Dekorować pulpą pomidorową, świeżą bazylią i płatkami parmezanu.
Smacznego!!!
Do miski lub garnka wlewamy 3 litry ciepłej wody o temperaturze 50 stopni wlewamy resztę oleju, następnie wkładamy pojedynczo płaty makaronu, (na blachę o wymiarach 40cm/25cm) potrzeba 22 płaty. Zostawiamy w wodzie z 12min aż zmięknie.
Na blachę o wymiarach 40cm/25cm wykładamy makaron na całą powierzchnie stylem zakładkowym, następnie wykładamy warstwę mięsa ok.2cm, polewamy pulpą pomidorową obsypujemy starannie serem żółtym i powtarzamy makaron, mięso, pulpa, ser, makaron, mięso, pulpa tak przygotowaną blachę wkładamy do pieca na 180 stopni ok. 90min
Lasagne musi trochę ostygnąć przy czym odparuje i będzie łatwiejsza do porcjowania. Porcję lasagne ułożyć na talerzu obsypać żółtym serem wsadzić na 5 min do piekarnika aż ser się zarumieni. Dekorować pulpą pomidorową, świeżą bazylią i płatkami parmezanu.
Smacznego!!!
Sarenka