artur0505

artur0505

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Lasagne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lasagne bolognese. Doskonały przepis na miłą kolację przy świecach

Lasagne

Składniki:

Lasagne

 

  • Makaron płaty Lasagne 1 paczka
  • Olej 250ml
  • ser żółty 60 dag
  • pulpa pomidorowa 500ml
  • oregano 5g
  • sól do smaku
  • pieprz
  • papryka słodka
  • bulion w płynie
  • koncentrat pomidorowy 250g
  • mięso mielone 1,5kg

 

Sposób przygotowania:

Lasagne
Do garnka o pojemności minimum 3 litry wlewamy 100ml oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso mielone i smażymy, za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy mięso w garnku. Po 10min doprawiamy do smaku solą, pieprzem,papryką słodką, oregano, bulionem w płynie. Po kolejnych 10min dodajemy koncentrat pomidorowy mieszając ciągle tłuczkiem do ziemniaków przez kolejne 5min. Całość z garnka wylewamy na durszlak żeby zbędny nam tłuszcz odcedzić.

Do miski lub garnka wlewamy 3 litry ciepłej wody o temperaturze 50 stopni wlewamy resztę oleju, następnie wkładamy pojedynczo płaty makaronu, (na blachę o wymiarach 40cm/25cm) potrzeba 22 płaty. Zostawiamy w wodzie z 12min aż zmięknie.

Na blachę o wymiarach 40cm/25cm wykładamy makaron na całą powierzchnie stylem zakładkowym, następnie wykładamy warstwę mięsa ok.2cm, polewamy pulpą pomidorową obsypujemy starannie serem żółtym i powtarzamy makaron, mięso, pulpa, ser, makaron, mięso, pulpa tak przygotowaną blachę wkładamy do pieca na 180 stopni ok. 90min

Lasagne musi trochę ostygnąć przy czym odparuje i będzie łatwiejsza do porcjowania. Porcję lasagne ułożyć na talerzu obsypać żółtym serem wsadzić na 5 min do piekarnika aż ser się zarumieni. Dekorować pulpą pomidorową, świeżą bazylią i płatkami parmezanu.

Smacznego!!!