Sposób przygotowania:
"Lasagne" w turbanie
Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Naczynie do zapiekania dobrze nasmarować masłem, włożyć makaron, polać połową śmietanki. Wstawić do średnio gorącego pieca na 15 min., najlepiej w gorącej kapieli wodnej. Tymczasem przygotowujemy sos. Grzyby umyte i pokrajane w cienkie plasterki przesmażamy na 50 g. masła aby wyparowały całą wodę. Dodajemy sól i pieprz. Z reszty masła, mąki, mleka oraz reszty smietanki robimy biały sos. Wątróbki lekko podsmarzamy przy pieczarkach, a następnie siekamy i ucieramy. Mieszamy z sosem, dodajemy usmażone pieczarki. Dokładnie mieszamy. W wyjętym z pieca makaronie robimy drewnianą łyżką okrągłe zagłębienie, rodzaj gniazdka, w które wlewamy sos.
Gość
anna33