dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Lasagne z botwinką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lasagne w innym wydaniu czyli letni przysmak

Lasagne z botwinką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z botwinką

 

  • Ilość składników na małą keksówkę (25x10 cm)
  • 5-6 gotowych płatów lasagne
  • 1 duży pęczek botwiny
  • 20 dag twarogu śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ½ szklanki śmietany – 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Lasagne z botwinką
Botwinę oczyściłam i pokroiłam na 1 centymetrowe kawałki, a buraczki posiekałam w drobną kosteczkę, następnie wrzuciłam na patelnię razem z 1 łyżką masła i dusiłam ok. 15 min. Dodałam pokruszony twaróg, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz wg uznania i wymieszałam. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, który z grubsza posmarowałam masłem. Na dno położyłam suchy makaron, a następnie na zmianę warstwę farszu i kolejne płaty makaronu. Na ostatnią warstwę lasagne wylałam jajka wymieszane ze śmietaną i kawałki pozostałego masła. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Lasagne z botwinką
Botwinkę i buraczki należy pokroić i poddusić na maśle
Lasagne z botwinką
Dodać twaróg, czosnek, doprawić i wymieszać
Lasagne z botwinką
Układać w foremce na przemian warstwy płatów makaronu i farszu
Lasagne z botwinką
Całość zalać jajkami rozbełtanymi ze śmietaną i obsypać kawałkami masła

Tagi:

jajko jajka