Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Lasagne z dużą ilością warzyw wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i sycące danie rodem z kuchni włoskiej.

Lasagne z dużą ilością warzyw wg Triss Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z dużą ilością warzyw wg Triss

 

  • 12 płatów domowego makaronu lasagne
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 4 cebule
  • por
  • 1,5 papryki czerwonej
  • papryka żółta
  • pomidor
  • papryka żółta
  • 2-3 marchewki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • szklanka passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • oregano
  • ok. 3 chochelki rosołu
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty (ok. 200 g)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z dużą ilością warzyw wg Triss
Papryki, cebulę i pomidora pokroić w kostkę. Pora pokroić na pół i w krążki. Marchew zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i pora. Smażyć parę minut i dodać paprykę i pomidora. Gdy papryka zmięknie dodać tartą marchew oraz pomidora. Poddusić, dodać podsmażone mięso mielone. Dokładnie wymieszać i rozbić mięso. Do podsmażonych warzyw i mięsa dolać passatę/pomidory oraz rosół. Sos wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić oregano i pieprzem oraz solą. Makaron podgotować partiami w osolonej wodzie, aby był elastyczny. W formie ułożyć 3 płaty makaronu (2 poziomo i 1 pionowo) porcję sosu, posypać tartym serem i oregano. Powinny wyjść 4 warstwy makaronu, ostatnia powinna kończyć się makaronem posypanym serem. Formę przykryć pokrywką. Piec ok. 40 min. w 180st. C.
Lasagne z dużą ilością warzyw wg Triss
Do podsmażonych warzyw dodać mięso mielone
Lasagne z dużą ilością warzyw wg Triss
Składniki połączyć z passatą/pomidorami.
Lasagne z dużą ilością warzyw wg Triss
Układać warstwami makaron i sos, posypać serem.
Lasagne z dużą ilością warzyw wg Triss
Piec ok. 40 min., w piekarniku w 180st.C.