Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Lasagne z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Rewelacja,uwielbiamy tą lasagne!

Lasagne z grzybami

Składniki:

Lasagne z grzybami

 

  • 30 dag.boczniaków,
  • 30 dag.kurek,
  • 20dag.pieczarek,
  • 2 małe cebule,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek bazylii,
  • 5 łyżek startego parmezanu,
  • 300ml.mleka,
  • 30dag.niebieskiego sera pleśniowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 12płatków lasagne,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Lasagne z grzybami
Grzyby oczyścić,mniejsze kurki zostawić w całości,większe przekroić na pół.Boczniaki pokroić w paseczki,a pieczarki w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy,włożyć grzyby,dusić parę minut,gdy puszczą sok,odcedzić i osączyć.Patelnię wytrzeć rozgrzać na niej resztę oliwy i zeszklić na niej posiekany czosnek i cebulę.Posiekać bazylię i połączyć ją z grzybami następnie dodać cebulę z czosnkiem oraz starty parmezan i dokładnie wymieszać,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Masło stopić w rondelku,zasmażyć z mąką(nie rumieniąc),mieszając dolewać mleko,podgrzewać aż sos zgęstnieje,zdjąć z ognia dodać pokruszony ser pleśniowy i skórkę cytrynową,mieszać aż składniki się połączą,przyprawić.Lasagne ugotować al dente.Żaroodporne naczynie wysmarować masłem,na dno wlać cienką warstewkę sosu,układać kolejno;płaty ciasta,masę grzybową i sos(ostatnią warstwę powinien stanowić sos serowy).Całość można jeszcze posypać startym parmezanem.Zapiekać od30 do 40min.w 200"C.

Tagi:

sery ser