Sposób przygotowania:
Lasagne z grzybami
Grzyby oczyścić,mniejsze kurki zostawić w całości,większe przekroić na pół.Boczniaki pokroić w paseczki,a pieczarki w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy,włożyć grzyby,dusić parę minut,gdy puszczą sok,odcedzić i osączyć.Patelnię wytrzeć rozgrzać na niej resztę oliwy i zeszklić na niej posiekany czosnek i cebulę.Posiekać bazylię i połączyć ją z grzybami następnie dodać cebulę z czosnkiem oraz starty parmezan i dokładnie wymieszać,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Masło stopić w rondelku,zasmażyć z mąką(nie rumieniąc),mieszając dolewać mleko,podgrzewać aż sos zgęstnieje,zdjąć z ognia dodać pokruszony ser pleśniowy i skórkę cytrynową,mieszać aż składniki się połączą,przyprawić.Lasagne ugotować al dente.Żaroodporne naczynie wysmarować masłem,na dno wlać cienką warstewkę sosu,układać kolejno;płaty ciasta,masę grzybową i sos(ostatnią warstwę powinien stanowić sos serowy).Całość można jeszcze posypać startym parmezanem.Zapiekać od30 do 40min.w 200"C.
misia53
eli_555